fbpx
Back to Top
Portrait photo of Ineffect by Angelina Nikolaieva

Ineffekt: De magie van het niet weten wat er straks komt

“Goedemorgen, ik ben nog steeds aan het bijkomen van afgelopen weekend, hoor. Maar ik heb er weer zin in!” Zo spraken we een enthousiaste Rick Bouwkamp, beter bekend als Ineffekt, op een koude woensdagochtend in november. Het afgelopen jaar is voor hem een groot gekkenhuis geweest. Hij sloot af op Lowlands, speelde op Dekmantel Selectors in Kroatiëen vlak voor ons gesprek stond hij in het voorprogramma van Bonobo in Paradiso. Mooie prestaties voor een jongen van 21 jaar met een helder doel voor ogen. Hoe flikt hij dat?

Wu-Tang Clan en techno?

“Ik zat op een culturele school waar veel naschoolse activiteiten te doen waren. Zo leerde ik op mijn dertiende al draaien. Ik kreeg les van DJ Sueside, die in een eerder leven op tour ging met jongens van Wu-Tang Clan. Hij leerde ons op de middelbare school draaien. Dan is de wereld ineens heel klein. In het begin had ik iets van 20 nummers. Die kende ik door en door en toen besefte ik dat veel muziek hetzelfde in elkaar steekt. Zodra ik die nummers qua opbouw onder de knie had, kon ik het gelijk met een heleboel andere muziek.”

Het duurde nog lang voor Rick legaal een club in mocht. Toch lukte het hem om op zijn 16e Club Shelter in Amsterdam binnen te komen. “Ik draaide natuurlijk al even, maar had nog nooit de muziek in een club ervaren. Zo begon ik als opener te draaien op plekken voor weinig mensen. Vaak mocht ik er zelf nog niet naar binnen om te feesten, maar stond ik op het podium achter de draaitafel. Ik denk dat het super goed is geweest om voor kleine, legere zalen te draaien. Des te dankbaarder ben ik als de zaal wel vol staat.”

Van cijfers op Spotify naar emoties op de dansvloer

“Ik begon eind 2019 meer te spelen, tot daar ineens covid was. Die periode heb ik gebruikt om mijn eerste album, Kora, te produceren. In die tijd was ik één met mijn laptop en ik produceerde tien nummers in drie maanden. Ik zat echt in mijn bubbel en dat heeft goed uitgepakt. Zodra de covid-periode voorbij was, begon ik meer te spelen. Het is gek om na twee jaar ineens ‘in real life’ mee te maken wat de muziek heeft gedaan. Je blijft makkelijk hangen in het kijken naar cijfertjes op Spotify. Dat is nooit goed voor je creativiteit en mentale gezondheid. Horen van mensen dat ze je muziek cool vinden en zien wat het doet als je je eigen nummers draait. Dat is geweldig!

B2B met Avalon Emerson

Je eigen muziek draaien voor publiek is iets bijzonders. Nog mooier is het wanneer andere, grote dj’s ineens jouw geproduceerde nummers draaien. “Ik had mijn album naar een aantal dj’s gestuurd en Avalon Emerson was één van de eersten die dat had opgepakt. Ze begon mijn muziek te draaien en later dat jaar nodigde ze me uit voor haar avond in Paradiso. Ik zou eerst alleen openen, maar later sloten we met z’n vieren – ook Roi Perez en JASSS speelden – de avond af. Dat was heel bizar. Toen ging er een knop om en realiseerde ik mij: nu begint het iets te worden.”

Muziek draaien is als het voeren van een goed gesprek

Ineffekt houdt van een rollercoaster met een verrassingselement. De magie van het niet weten wat er straks komt. “Het is lastig om te beschrijven hoe je de interactie met de mensen op de dansvloer aangaat. Ik zie het een beetje als een gesprek. Als je een goed gesprek voert dan vloeit het gewoon en begrijp je elkaar. Een slecht gesprek kan heel ongemakkelijk voelen. Het is elke keer anders. Een set van 1,5 uur loopt anders dan een set van 5 uur. Compact met een mooie lijn of langdurig met veel ruimte om te experimenteren.”

Veel dingen die ik toen hoopte bereiken, beginnen nu te lukken

“Als ik toen als jonge jongen had geweten waar ik nu sta, had ik dat te gek gevonden. Heel veel dingen die ik toen hoopte te bereiken, beginnen nu te lukken. Daar ben ik mega dankbaar voor. Ik blijf nu doorpakken. De enige manier om te blijven groeien is door er elke dag aan te werken. Ondertussen sleutel ik rustig aan nieuw werk, waaronder mijn tweede album. Echt lastig om iets te creëren wat tegelijkertijd niet hetzelfde is als je eerste album, maar toch in dezelfde lijn. Dat is de volgende uitdaging.”

Komende oudejaarsavond draait Ineffekt van 22:00 tot 00:00 tijdens KopjeK NYE!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Wij verzoeken u hier akkoord op te geven of ons privacybeleid te lezen. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).